Stahuji

PPF banka a.s. - Finanční výsledky za rok 2008: Čistý zisk 543,3 milionu korun překonal rekordní výsledek roku 2007
    27/03/2009

“V roce 2008 jsme překonali rekordní zisk po zdanění z roku 2007. Dokazuje to, že zvolená strategie umožňuje bance dosahovat nadstandardních výsledků i v době trvající krize. Ještě více nás těší růst bilanční sumy PPF banky, což svědčí o důvěře klientů v naše služby také během období, které je pro finanční sektor velmi složité.”

Petr Milev, generální ředitel

Shrnutí

• Nárůst bilanční sumy PPF banky z 27,4 mld. Kč v roce 2007 na 44,7 mld. Kč k 31. 12. 2008 (63% meziroční nárůst).
    • Čistý zisk za rok končící 31. 12. 2008 - 543,3 milionu korun (2007: 528,8 milionu korun), což je nárůst o 3 %.
    • 11,6% nárůst zisku před opravnými položkami a zdaněním: z 692,9 milionu korun v roce 2007 na 773,1 milionu korun v roce 2008.
    • Pokračující růst výnosů z běžné činnosti na 2 131,3 milionu korun (2007: 1 932,8 milionu korun) díky značnému růstu úrokových výnosů.
    • Růst podílu klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech klientům, a to z 1 % v roce 2007 na 7 % v roce 2008 - v důsledku konzervativní úvěrové strategie banky.

Obchodní výsledky

Celkové hospodaření PPF banky v roce 2008 ovlivnila složitá situace na mezinárodních finančních trzích. PPF banka pokračovala ve své strategii poskytovat finanční řešení „šitá na míru“ finančním institucím a vybraným komerčním i municipálním klientům včetně společností skupiny PPF. Bilanční suma banky vzrostla z 27,4 mld. Kč v roce 2007 na 44,7 mld. Kč na konci prosince 2008 (63% meziroční nárůst). Celkové závazky vůči klientům vzrostly o 67 % z 20,9 mld. Kč v roce 2007 na 34,9 mld. Kč k 31. prosinci 2008.

Objemu úvěrů poskytnutých klientům meziročně vyrostl na 8,8 mld. Kč - ze 7,6 mld. Kč. Čisté úrokové výnosy a prodej akcií Burzy cenných papírů Praha byly hlavními faktory, které kompenzovaly pokles čistých výnosů v ostatních segmentech, jako například obchodování na kapitálových trzích či výnosy z poplatků.

Důraz na konzervativní řízení rizik banky v prostředí finanční a ekonomické krize vedl k vytvoření opravných položek ve výši 204,9 mil. Kč v průběhu roku 2008. Podíl klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech klientům se zvýšil na 7,28 % k 31. prosinci 2008 - z 0,93 % k 31. prosinci 2007, přičemž podíl pochybných a ztrátových úvěrů činil dohromady pouze 1,2% objemu všech úvěrů klientům.

Finanční výsledky

PPF banka dosáhla k 31. prosinci 2008 čistý zisk 543,3 mil. Kč, což ve srovnání s 528,8 mil. Kč za rok 2007 představuje nárůst o 3 %. Hlavní důvody tohoto nárůstu byly:

• čisté úrokové výnosy se oproti roku 2007 zvýšily o 32 % - na 1 104,7 mil. Kč;
    • zisk z finančních operací poklesl na 139 mil. Kč, což představuje meziroční pokles o 27,5 %;

PPF banka připravuje a uveřejňuje své finanční výsledky dle českých účetních standardů (CAS) a dle Mezinárodních standardů pro finanční výkaznictví (IFRS). Finanční výsledky dle CAS se mohou lišit oproti finančním výsledkům dle IFRS. Finanční výsledky PPF banky dle IFRS budou uveřejněny běžným způsobem a budou následně k dispozici na webové stránce PPF banky www.ppfbanka.cz.

Poznámky pro editory:

PPF banka
    PPF banka a.s. je nedílnou součástí mezinárodní finanční skupiny PPF. Poskytuje služby municipálním a korporátním klientům, stejně jako investiční služby, zejména obchodování s finančními instrumenty na českých a mezinárodních trzích. PPF banka je pověřena výkonem centrální treasury banky pro skupinu PPF a je zodpovědná za řízení struktury bilance všech společností skupiny, a to zajišťováním finančních zdrojů na dluhových a kapitálových trzích i financování jednotlivých společností skupiny. Zároveň je PPF banka hlavním obchodním místem celé skupiny pro uskutečnění operací na finančních trzích.

Skupina PPF
    Skupina PPF je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Aktiva pod správou Skupiny dosahují téměř 9 mld. eur (k 30. 6. 2008). Skupina PPF se zaměřuje na retailové finanční služby (bankovnictví a pojišťovnictví), na investice private equity a na investice do nemovitostí. Skupina aktivně vyhledává investiční příležitosti na rozvíjejících se trzích střední a východní Evropy, Ruska, Společenství nezávislých států a Dálného východu. Skupina PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu umístěnou v Nizozemsku: Klíčovou holdingovou společností skupiny PPF, na jejíž úrovni jsou přijímána strategická rozhodnutí, je PPF Group N.V. se sídlem v Amsterdamu.

Kontakt pro další informace:

Alexej Bechtin
    tiskový mluvčí PPF