Příprava náhledu

Nabarvené ptáče v Galerii Václava Špály
    27/08/2019

Stáhnout soubor PDF

Film Václava Marhoula Nabarvené ptáče můžou čeští diváci shlédnout v kinech od 12. září. O den dříve bude pro veřejnost otevřena stejnojmenná výstava fotografií v pražské Galerii Václava Špály na Národní třídě. Soubor černobílých fotografií Jana Dobrovského, doplněný o fotografie Luďka Hudce a Jakuba Čecha, vznikl při natáčení tohoto celovečerního filmu. Neklade si však za cíl převypravovat děj filmu, ani být filmu reklamním pozadím. Kurátorem výstavy je Pavel Lagner.

Nabarvené ptáče | J. Dobrovský, J. Čech, L. Hudec
    11. 9. – 20. 10. 2019, vernisáž v úterý 10. září od 18.00 hod.
    kurátor výstavy | Pavel Lagner
    Provozovatelem Galerie Václava Špály je společnost PPF Art.

Jan Dobrovský byl jako fotograf přítomen po celou dobu filmování od jara 2017 do léta 2018, a to v České republice, na Slovensku, v Polsku i na Ukrajině. Bezpochyby v mnoha ohledech výjimečné natáčení i mimořádně silný příběh byly velkou inspirací také pro Jakuba Čecha, který byl jedním ze zvukových mistrů a Luďka Hudce, který film sestříhal do finální podoby.

Byť všechny fotografie vznikly ve filmových kulisách a tedy v uměle vytvořeném světě, nejsou pouhým dokumentem a záznamem průběhu natáčení. „Výstava fotografií má sice stejné jméno jako kniha i film, ale domluvili jsme se na ní právě proto, že způsob vnímání uměleckých děl je odlišný podle typu zpracování. Během filmu sleduje divák plynoucí děj, oproti tomu v galerii má možnost se před každou fotografií zastavit a na libovolně dlouhou dobu ji nechat na sebe působit. Okamžik zachycený na fotografii mu dává možnost o něm hlouběji přemýšlet, zpracovat vlastní vjemy a vyvolané emoce, případně si ve své fantazii vytvořit nový příběh,“ řekl k výstavě fotografií Nabarvené ptáče Jan Řehák, ředitel PPF Art, která zajišťuje výstavní program Galerie Václava Špály.

O filmu Nabarvené ptáče
    Film režiséra Václava Marhoula natočený podle prvního a nejznámějšího románu Jerzyho Kosińského (1933 Lodž - 1991 New York) Nabarvené ptáče (The Painted Bird, 1965) líčí osud malého židovského chlapce osaměle se protloukajícího po polském a ukrajinském zaostalém venkově během druhé světové války. Poté, co ho rodiče ve snaze uchránit jej před masovým vyhlazováním Židů poslali na venkov k tetě, která zemřela, se kvůli své odlišnosti během putování setkává se strachem, opovržením a krutostí.

Souhlasím