Stahuji

Skupina PPF zajistila financování transakce s Telenorem syndikovaným úvěrem
    21/03/2018

Stáhnout soubor PDF

Skupina PPF zajistila financování  ve výši 3,025 miliardy eur v rámci transakce s Telenorem syndikovaným úvěrem, s cílem vytvořit relevantního středoevropského telekomunikačního operátora.

Dne 21. 3. 2018 oznámila skupina PPF, že se dohodla se skupinou Telenor na koupi 100 procent jejích telekomunikačních aktiv ve střední a východní Evropě, konkrétně v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku („Telenor CEE“). Celková kupní cena je 2,8 miliardy eur (cca 27 miliard norských korun) na základě “enterprise value”. Transakce je tak největší v telekomunikačním sektoru v regionu střední a východní Evropy od roku 2011.

Akvizice zahrnuje přední mobilní operátory v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku, dosud plně vlastněné Telenorem, a rovněž poskytovatele služeb v oblasti technologií, Telenor Common Operation. Aktiva Telenoru ve střední a východní Evropě přispěla v roce 2017 přibližně 9 procenty (11,8 miliardy norských korun) k výnosům skupiny Telenor a také 8 procenty (4,1 miliardy norských korun) k loňské EBITDA skupiny. Telenor CEE má přes 9 milionů zákazníků a zaměstnává v uvedených zemích cca 3500 lidí.

“Skupina PPF tímto nákupem rozšiřuje své telekomunikační portfolio o čtyři další země a realizuje tak svůj dlouhodobý záměr stát se středně velkým evropským operátorem; chceme využít našich zkušeností k posílení pozice na trhu,“ řekl Ladislav Bartoníček, akcionář skupiny PPF, zodpovědný ve vedení PPF za oblast telekomunikací.

Finančními poradci PPF v této transakci byly společnosti Société Générale a BNP Paribas.

Financování transakce ve výši 3,025 miliardy eur bylo upsané bankami BNP Paribas Fortis SA/NV (“BNPP”), Crédit Agricole CIB (“CACIB”), Erste Group Bank, HSBC Bank plc (“HSBC”), Societe Generale (“SocGen”) a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. (“Unicredit”) v roli globálních koordinátorů a vedoucích aranžérů.

Société Générale je agentem financování a Komerční banka agentem pro zajištění.

White & Case a KPMG poskytovaly poradenství v rámci transakce na straně PPF a Allen & Overy na straně bank.

Toto financování představuje největší syndikovaný úvěr v zemích střední a východní Evropy od roku 2011.

Souhlasím