Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

SOTIO zahájilo první klinickou studii s novým přípravkem SO-C101 pro pacienty s pokročilým nádorovým onemocněním

SOTIO Biotech

10/7/2019 | 2 minuty čtení

Kopírovat odkaz
SOTIO a Cytune Pharma, společnosti ze skupiny PPF, dnes oznámily, že historicky první pacient podstoupil léčbu pokročilého nádorového onemocnění přípravkem SO-C101 na bázi interleukinu IL-15. Klinická studie SC103 fáze I/Ib bude vyhodnocovat bezpečnost a předběžnou účinnost SO-C101 u pacientů s vybranými typy nádorů.

První pacient podstoupil léčbu přípravkem SO-C101 v Institutu Gustave Roussy v Paříži, který patří celosvětově k nejvýznamnějším institucím zabývajícím se první aplikací nově vyvíjených léčiv pacientům. Klinická studie SC103 bude zařazovat pacienty také v onkologickém centru univerzity Vall d‘Hebron ve Španělsku a po obdržení potřebných povolení rovněž v Yale Cancer Center a MD Andreson Cancer Center v USA. Společnost Cytune Pharma je zodpovědná za klinický vývoj přípravku SO-C101, SOTIO je sponzorem klinické studie SC103.

Profesor Aurélien Marabelle, koordinující investigátor klinické studie SC103, k jejímu zahájení uvedl: „Jsem velmi rád, že právě náš institut zařadil prvního pacienta do této významné klinické studie. Jsme přesvědčeni, že přípravek SO-C101 má potenciál změnit životy velkého množství pacientů trpících nádorovými onemocněními, které se v současnosti léčí jen obtížně. Těším se na další pokrok ve vývoji této inovativní terapie.“

„SO-C101 představuje velmi inovativní přístup, který byl úspěšně testován z hlediska účinnosti a bezpečnosti v předklinických experimentech v laboratoři a na zvířecích modelech. Protože přípravek SO-C101 je ideálním kombinačním partnerem pro další moderní léčebné přístupy jako jsou například checkpoint inhibitory, monoklonální protilátky či jiné zavedené terapie, pracujeme už na přípravě dalších kombinačních studií,“ říká profesor Radek Špíšek, generální ředitel společnosti SOTIO.

„Jsem velmi rád, že po 12 letech výzkumu a vývoje ve společnosti Cytune Pharma, která byla založena na předchozím výzkumu pařížského institutu INSERM a Univerzity v Nantes, náš objev vstupuje do fáze klinického vývoje a dostává se k prvním pacientům. Věřím, že se přípravek SO-C101 v budoucnu stane jednou z běžných metod léčby nádorových onemocnění,“ dodává David Bechard, prezident a provozní ředitel Cytune Pharma.

O klinické studii
SC103 (Eudra CT: 2012-002814-38): multicentrická, otevřená studie fáze 1/1b, hodnotící bezpečnost a předběžnou účinnost přípravku SO-C101 jako monoterapie a v kombinaci s pembrolizumabem, u vybraných pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním. SOTIO obdrželo rozhodnutí o schváleníklinické studie SC103 v rámci tzv. Voluntary Harmonisation Procedure (VHP) Evropské unie v únoru 2019.

O přípravku SO-C101
Přípravek SO-C101 (RLI-15) je fúzní protein IL-15 a IL-15Rα. Jedná se o nový imunoterpautický přístup s potencionálními využitím u řady onkologických onemocnění. V preklinických experimentech se ukázalo, že SO-C101 stimuluje a vyvolává tvorbu imunitních efektorových buněk, jako jsou cytotoxické buňky T a NK, ale nestimuluje imunoinhibitory regulační T lymfocyty. Preklinické experimenty dále ukázaly, že SO-C101 je ve srovnání s nemodifikovaným IL-15 nebo IL-2 účinnější a je buňkami lépe tolerovaný. SO-C101 a jiné přípravky na této bázi umožňují realizovat kombinace s dalšími imunoterapeutickými strategiemi, včetně tzv. checkpoint inhibitorů. Přípravek SO-C101 je vyvíjený francouzskou společností Cytune Pharma, která stejně jako SOTIO patří do skupiny PPF.

Sdílet na sociálních sítích

Kopírovat odkaz