Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

Zdeněk Majer: Účastníme se teď jednotek tendrů týdně

Škoda Group

4/10/2021 | 3 minuty čtení

Kopírovat odkaz

Tuzemskému výrobci dopravních prostředků Škoda Transportation se poslední roky daří. Loni firma ze skupiny PPF dosáhla 11 miliard korun na tržbách. Byly tak o desetinu vyšší než v roce 2019. Aktuálně pracuje třeba na dodání 37 souprav pro varšavské metro, desítek vlaků pro České dráhy či na nových elektrobusech pro Prahu. Úspěšná je firma i v získávání zakázek na dodávku tramvají, například do Německa.

„Účastníme se teď jednotek tendrů týdně,“ popisuje v rozhovoru pro HN viceprezident pro obchod Škody Transportation Zdeněk Majer. Dříve to přitom podle něj bylo jen několik za měsíc. Ročně teď opustí závody firmy 130 tramvají a 50 příměstských vlaků.

Když jsem se bavil s konstruktéry Škody na veletrhu Trako v Polsku, mluvili o připravované elektrické dvoupatrové jednotce, tedy jakémsi nástupci známých City- Elefantů. Kdy by mohla jít na trh?

Škodovka se chce naplno věnovat příměstským jednopodlažním jednotkám a vrátit se k výrobě těch dvoupodlažních. Push pull souprava (souprava vagonů a řídicího vozu bez vlastního pohonu – pozn. red.), kterou jsme představili na veletrhu Trako, je základem další generace elektrických souprav. Náš cíl je dostat ji na trh v roce 2025. Soustředili jsme se třeba na snížení hmotnosti či větší kapacitu.

Vy se na železnici aktuálně zaměřujete na příměstské vlaky. Co dálková doprava? Chcete začít konkurovat i tam?

Určitě bychom se rádi pustili i do dálkové dopravy, ale dnes na to nemáme zdroje. Chybí nám inženýrské kapacity. Budeme tedy vylepšovat stávající produkty v příměstské a regionální dopravě. V té přitom před námi stojí řada úkolů – chceme na trh uvést elektrickou jednotku s bateriovým pohonem, v nějakém horizontu i s vodíkovým pohonem.

A v nějakých dlouhodobých strategiích Škody to je? Nebo chcete zůstat u městské dopravy?

Máme strategické plánovací období do roku 2026 a v rámci toho je náš cíl zejména upevnit portfolio v regionální a městské dopravě.

Co se týče autobusů a trolejbusů, jak vlastně vypadá spolupráce s tureckou Temsou, v níž loni poloviční podíl koupil váš vlastník PPF? Je to pro vás do budoucna jen jeden z dodavatelů, nebo chcete spolupráci s Temsou prohloubit?

Chtěli jsme mít výrobce vozidel, abychom společně s ním mohli připravovat vývoj produktů a jejich uvedení na trh v jasně plánovatelném časovém horizontu. To je zásadní rozdíl proti tomu, když si od někoho nakupujete subdodavatelsky komponent, a to i třeba karoserii (Škoda vyrábí trolejbusy s karoserií od polského Solarisu či českého Soru – pozn. red.).

Mnohem více chceme jít do výroby elektrobusů či vodíkových autobusů. Na bázi karoserie Temsa to budou i klasické trolejbusy. Máme díky Temse obrovskou výrobní kapacitu pro výrobu buď kompletních vozidel, či karoserií v Turecku.

Jak velký je vlastně trh, který byste mohli v elektrobusech ovládnout?

Akvizicí Temsy máme v městské dopravě téměř kompletní paletu produktů i v autobusech – od dieselů přes CNG po elektrobus. Trh je pro nás tedy limitovaný jen teritoriálně – třeba když chceme do Skandinávie, tak tam jsou určité zvyklosti, které do vozů musíme zapracovat.

Nebo jinak, když zůstanu v České republice. Jedničkou v počtu prodaných autobusů je SOR, dvojka je Iveco. Máte ambice je dotáhnout?

Samozřejmě. Produkty, které dnes máme, snesou srovnání i s těmito výrobci. Je to otázka jednotlivých tendrů a dopravců, kteří o investicích rozhodují. Samozřejmě každý vstup na trh s sebou nese nějaké náklady, nicméně my jsme na to připraveni.

Kolika tendrů se teď vlastně účastníte?

Je jich opravdu hodně. Jsou to za celou skupinu jednotky tendrů týdně. Dříve to přitom byly spíš jednotky měsíčně.

Máte nějaké trhy, kde byste chtěli výrazně posílit? Kde máte třeba rezervu?

Naše domácí trhy jsou dnes Česká republika, Slovensko a Finsko, klíčové je samozřejmě Německo, posílili jsme i v Pobaltí. Soustřeďujeme se i na Balkán, vidíme tam velký potenciál.

Co Itálie? Stát má podpořit český export právě do této země, i kvůli chystaným veřejným zakázkám. Jak toho chcete využít?

Itálie je pro nás také zajímavá. Nicméně aktuálně máme limitované zdroje. Jsme vyprodaní řádově na tři roky dopředu.

Když se přesunu k akvizicím, jak pokročilo jednání o koupi závodu Alstomu ve Francii?

Jednáme. Víc k tomu v tuto chvíli nemohu říct.

A pracujete i na nějaké další akvizici?

Bez komentáře.

Autor: Michal Bouška

Datum vydání: 26. 9. 2021

Odkaz na článek na webu ihned:

Sdílet na sociálních sítích

Kopírovat odkaz