Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

TEMSA posiluje zvýšením kapitálu o 143 %

TEMSA

19/6/2021 | 3 minuty čtení

Kopírovat odkaz
Po vstupu nových majitelů, společností Sabancı Holding a skupiny PPF, turecký výrobce dopravní techniky, společnost TEMSA, se stále více orientuje na export, a proto bylo rozhodnuto o zvýšení jejího kapitálu. Kapitál společnosti se zvýší o 143 procent, z 210 milionů tureckých lir na 510 milionů (Pozn.: přibližně 1,25 miliardy korun). Cevdet Alemdar, předseda průmyslové divize Sabancı Holding a předseda představenstva společnosti TEMSA, k tomu uvedl: „Posilujeme náš kapitál, aby společnost TEMSA dosáhla silnější a konkurenceschopnější finanční struktury na domácích i zahraničních trzích.“

TEMSA Transportation Vehicles pokračuje v růstu na tuzemském i mezinárodním trhu, aktuálně také podpořeném zvýšením kapitálu prostřednictvím partnerství obou spolumajitelů, Sabancı Holding a skupiny PPF, jejíž součástí je i Škoda Transportation. Kapitál společnosti TEMSA, která již více než 50 let patří k lídrům tureckého průmyslu, se zvýší o 300 milionů lir, přičemž se Sabancı Holding a skupina PPF budou podílet na tomto zvýšení rovným dílem.

Potvrzení důvěry v tureckou ekonomiku

Cevdet Alemdar, předseda představenstva společnosti TEMSA, připomněl, že to byl právě Sabanci Holding, který vrátil podnik TEMSA zpět mezi přední firmy turecké ekonomiky, prostřednictvím partnerství se skupinou PPF. C. Alemdar dodal, že skupina Sabanci od samého počátku prosazuje řadu mezinárodních partnerství po celém světě. Výsledkem dohody se skupinou PPF je vstup významného zahraničního investora do Turecka. Zvýšení kapitálu TEMSA je pak známkou důvěry v tureckou ekonomiku ze strany partnera Sabanci, skupiny PPF.

První krok na cestě k úspěchu

K samotnému zvýšení kapitálu o 143 % C. Alemdar poznamenal: “Chtěl bych připomenout, že před několika měsíci jsme dobrovolně ukončili proces dohledu úvěrujících bank (tzv. konkordát) ve společnosti TEMSA. Nyní TEMSA dosahuje významných úspěchů v exportu své produkce do řady evropských zemí, především do Švédska, Belgie, Francie a ČR. Tyto zakázky jsou prvními kroky historie úspěchu, kterou začínáme psát v těchto dnech. S podporou naší nové organizační struktury zvyšujeme kapitál o 300 milionů lir, z čehož Sabanci Holding přispěje 150 miliony a skupina PPF také 150 miliony. Posíleni kapitálu vytvoří robustnější a konkurenceschopnější finanční strukturu pro aktivity společnosti jak na domácím, tak i na zahraničním trhu.”

„Dnes je TEMSA značkou, která se osvědčila v oboru výroby elektrických autobusů a autonomních vozidel. V posledních měsících jsme exportovali náš první elektrický autobus do Švédska. Dodáváme dnes tedy naše elektrická vozidla vyrobená v tureckém městě Adana, do země, která má hlavní slovo v oblasti technologie elektrických vozidel na světě; navíc s vlastním softwarem a bateriemi. Společnost Škoda Transportation má zase značné globální zkušenosti v oblasti řešení pro elektrickou dopravu. Toto know-how připraví společnosti TEMSA další cestu k rozšíření její produktové řady a ke vstupu na nové trhy. Naším cílem je proto posílit vedoucí postavení společnosti TEMSA v oblasti elektrických vozidel nové generace," zdůraznil Cevdet Alemdar.

Ladislav Chvátal, ředitel skupiny PPF pro strategické projekty, vyzdvihl synergii mezi společnostmi TEMSA a Škoda Transportation v budoucích plánech zaměřených na další růst: „Skupina PPF investovala do společnosti TEMSA s cílem využít synergií se Škodou Transportation a poskytnout oběma společnostem další impuls při jejich expanzi na mezinárodní trhy. PPF těší, že jak TEMSA, tak Škoda Transportation získávají významné zákazníky po celém světě, jimž úspěšně nabízejí moderní a ekologická řešení pro hromadnou dopravu. Přínosem Škody Transportation jsou autobusy na elektrické a vodíkové palivové články.“

Sdílet na sociálních sítích

Kopírovat odkaz