Stahuji

Air Bank se daří i finančně, pololetní ztrátu snížila o 95 % na 15,1 mil. Kč
    12/08/2013

Stáhnout soubor PDF

Rostoucí zájem o služby Air Bank se pozitivně promítá i do jejích finančních výsledků. V prvním pololetí roku 2013 snížila Air Bank svou ztrátu na 15,1 milionu Kč. To je oproti ztrátě 284 milionů Kč za stejné období loni o 95 % lepší výsledek. Do zisku se Air Bank plánuje dostat v roce 2015.

„Dostat banku budovanou od nuly na zelené louce do zisku už po čtyřech letech by byl obrovský úspěch. Zatím jsme však na dobré cestě tohoto ambiciózního cíle dosáhnout. Již naše ztráta 323 milionů Kč za celý loňský rok byla oproti plánu poloviční a za celý rok 2013 by mohla být ještě nižší, mezi 150 až 200 miliony,“ řekl Pavel Pfauser, finanční ředitel ve společnosti Air Bank.

Air Bank se obchodně dařilo. Počet klientů vzrostl k 30. 6. 2013 meziročně o 223 % na více než 150 000. Největší zájem byl přitom o běžné účty, jejichž počet se zvýšil o 340 %. Objem vkladů klientů meziročně narostl o 133 % na 44 miliard Kč. Úspěšná byla i půjčka s odměnou za včasné splácení, kterou Air Bank spustila v říjnu 2012. Do konce června 2013 rozpůjčovala více než 12 tisícům klientů přes 1,1 miliardy Kč.

Výrazného snížení ztráty Air Bank dosáhla především dobrým zhodnocením prostředků z vkladů klientů. Část výhodně investovala na českém i zahraničním dluhopisovém trhu, část se jí podařilo zhodnotit v rámci skupiny. Postupně rostl i podíl výnosů ze spotřebitelských půjček. Air Bank díky tomu za první pololetí dosáhla provozních výnosů ve výši 375,4 milionu Kč.

Ke snížení ztráty pomohlo i důsledné řízení provozních nákladů. Přestože Air Bank rychle rostla, nabírala nové zaměstnance a otevírala i další pobočky, její náklady se meziročně zvýšily jen o 20 procent na 386,8 milionu Kč. „Zatímco naše provozní náklady porostou i nadále už jen pozvolně, u provozních výnosů očekáváme i do budoucna výraznější růst. Díky tomu bychom se už v roce 2015 mohli poprvé dostat do zisku,“ uzavírá Pavel Pfauser.

Klíčové ukazatele (v tis. Kč) 30. 6. 2013 30. 6. 2012 Meziroční změna
    Úrokové výnosy 584 523 123 704 373 %
    Úrokové náklady -357 803 -132 748 170 %
    Čistý úrokový výnos 226 720 -9 044 2607 %