Stahuji

Air Bank v roce 2014 poprvé vykázala zisk 312,7 mil.
    27/03/2015

Předběžné neauditované konsolidované hospodářské výsledky Air Bank a. s. k 31. prosinci 2014 podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (IFRS):

Air Bank loni poprvé dosáhla kladného výsledku hospodaření. Zatímco za rok 2013 vykázala čistou konsolidovanou ztrátu 80,0 milionů Kč, za celý rok 2014 už hospodařila s čistým ziskem 312,7 milionu Kč. Původně Air Bank očekávala zisk až v roce 2015.

Air Bank v roce 2014 rychle rostla. Počet klientů banky se ke konci roku 2014 meziročně zvýšil o 49 % na 318 tisíc. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů vzrostl o 25 % na 54,7 miliardy Kč. Celkový objem úvěrů v portfoliu Air Bank se zvýšil o 8 % na 25,1 miliardy Kč.„V loňském roce se nám nadále dařilo zvyšovat výnosy banky mnohem rychlejším tempem, než rostly naše provozní náklady. Vůbec nejrychleji rostly výnosy ze spotřebitelských úvěrů našim klientům, které jsme spustili teprve před dvěma lety. Jen v loňském roce jsme poskytli spotřebitelské úvěry v objemu 4,7 miliardy korun, o 54 % více než v roce 2013,“ říká Pavel Pfauser, finanční ředitel Air Bank.Konsolidované provozní výnosy Air Bank se meziročně zvýšily o 49 % na 3,4 miliardy korun. Oproti tomu konsolidované správní a režijní náklady meziročně narostly o 11 % na 1,2 miliardy korun a celkové konsolidované provozní náklady o 27 % na 3,0 miliardy korun.Celková bilanční suma Air Bank vzrostla ke konci roku 2014 meziročně o 21 % na 63,0 miliard korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 19 % na 4,7 miliardy korun. Celkový kapitálový poměr Air Bank vzrostl o desetinu na 14,7 %.

Klíčové finanční a obchodní ukazatele Air Bank a.s. k 31. 12. 2014

Klíčové ukazatele (v mil. Kč) 31. 12. 2013 31. 12. 2014 Meziroční změna