Stahuji

PPF se nezúčastní aukce na IV. mobilního operátora
    30/09/2013

Stáhnout soubor PDF

Skupina PPF oznamuje, že nepodala přihlášku do aukce na mobilní frekvence, které jsou v ČR vyhrazeny pro vznik nového mobilního operátora. Důvodem je skutečnost, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve vyhlášených podmínkách aukce stanovil bezprecedentní podmínku, která fakticky znemožňuje novým subjektům vstup na tuzemský telekomunikační trh. Součástí podmínek aukce jsou totiž ustanovení, která v souhrnu znamenají, že po celou dobu přídělu vydražených frekvencí (15 let) se nový operátor nesmí “spojit” s kterýmkoliv z dalších účastníků aukce. To ovšem v praxi znamená, že po celých patnáct let je regulátorem předem zakázána jakákoli fúze nového operátora s kterýmkoli ze stávajících operátorů. Protože telekomunikační trh se v důsledku převratných technologických změn dramaticky mění, je takovýto patnáctiletý závazek věcně i ekonomicky nesmyslný.

Toto v Evropě bezprecedentní omezení ze strany ČTÚ nebylo součástí podmínek aukce, které prošly veřejnou konzultací, a nebyla tudíž šance se k němu dříve vyjádřit. Objevilo se zcela nečekaně až ve finálním znění podmínek aukce. Jak PPF uvedla ve své tiskové zprávě ze dne 9. dubna 2013, podmínkou její účasti v aukci bylo, že “zůstane zachována reálná možnost skutečně vybudovat IV. operátora”. Tato podmínka bohužel nebyla ze strany ČTÚ naplněna. PPF proto v minulých dnech prodala společnost PPF Mobile Services a.s. jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi a aukce na mobilní frekvence se nezúčastní.

Souhlasím