Stahuji

Společnosti O2 se daří snižovat náklady, klíčovou oblastí růstu zůstává Slovensko
    12/11/2014

Operátor O2 dnes oznámil své finanční a provozní výsledky za leden až září 2014.

I ve třetím čtvrtletí společnost pokračuje v aktivitách vedoucích k zefektivnění a pružnějšímu rozhodování. "Díky zjednodušení firemní struktury jsme nyní schopni reagovat rychleji a efektivněji. Získali jsme větší volnost, která nám umožnila plně se koncentrovat na český a slovenský trh," hodnotí třetí kvartál Tomáš Budník, generální ředitel O2 Czech Republic.

Celkové konsolidované provozní výnosy O2 se meziročně snížily o 7 % na 33,1 mld. Kč. Finanční ukazatel OIBDA meziročně klesl o 11 %. "Naše hospodářské výsledky se tak shodují s očekáváním trhu i finančních analytiků," doplnil Tomáš Budník.

V září byl zahájen pilotní provoz sdílení 2G a 3G sítí se společností T-Mobile. Oběma operátorům přinese do budoucna významné úspory, které umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb. O2 také pokračuje v pokrývání České republiky nejrychlejší mobilní sítí 4G LTE. Do konce roku tak plánuje pokrýt 93 % obyvatel Česka vysokorychlostním mobilním internetem .
    Klíčovou oblastí růstu zůstává O2 Slovakia. Výnosy na Slovensku dosáhly v prvních devíti měsících roku 2014 výše 161 milionů EUR, což představuje meziroční nárůst o 3,7 %.

Přehled provozních výsledků
    Mobilní služby od O2
    využívalo k 30. září 2014 celkem 5 052 tisíc zákazníků. Počet zákazníků smluvních služeb se meziročně zvýšil o 2,7 % na 3 280 tisíc. V oblasti předplacených služeb došlo k meziročnímu poklesu o 5,7 % na 1 772 tisíc zákazníků.

Díky tarifům s neomezeným voláním roste i celkový mobilní hlasový provoz. Objem volání se meziročně zvýšil o 9,1 % na 8 628 milionů minut. Za leden až září 2014 tak na každého mobilního zákazníka připadá v průměru 190 provolaných minut měsíčně.

Obliba internetu v mobilu stále stoupá. Počet zákazníků, kteří jej používají, meziročně stoupl o 25,6 %. Výnosy z mobilních datových služeb tak vzrostly o více než pětinu. I nadále roste podíl chytrých telefonů v síti O2 - meziročně se zvýšil o dalších 7,6 procentních bodů na 39,6 %. Díky strategickému partnerství se společností Apple také mezi zákazníky O2 roste počet iPhonů, i přesto že mobilnímu světu vévodí Android. V síti O2 je rozložení sil následující: Android - 64 %, iOS - 9,2 %, Windows Phone - 5,7 %, Blackberry - 1,9 %. Podíl telefonů s operačním systémem Symbian meziročně klesl téměř o 3 p.b. na 18,7 %.

V září 2013 uvedlo O2 na trh digitální televizi O2TV s novými funkcionalitami. Po roce fungování počet jejich zákazníků vzrostl o 21 %, překročil hranici 178 tis. a stále roste. Svůj podíl na tom má i nová služba O2TV Go, která umožnila sledovat televizi na mobilních zařízeních kdykoli a kdekoli. Aplikace O2TV Go je k dispozici pro zařízení s operačními systémy Android a iOS a doposud si ji stáhlo více než 138 tisíc zákazníků.

Pevný internet od O2 využívalo k 30. září 915 tisíc domácností. Podíl zákazníků s technologií VDSL přitom vzrostl na 404 tisíc.

Přehled finančních výsledků
    Celkové konsolidované provozní výnosy
    za prvních devět měsíců roku 2014 klesly meziročně o 7 % na 33,1 mld. Kč. Provozní výnosy bez zahrnutí vlivu nižších propojovacích poplatků, které nemají přímý dopad na provozní zisk, se meziročně snížily o 4,9 %. Ve třetím čtvrtletí se přitom meziroční pokles zpomalil na -3,2 % (-9,6 % v prvním čtvrtletí; -8,3 % ve druhém čtvrtletí).

Provozní zisk OIBDA klesl v období od ledna do září 2014 meziročně o 10,6 %. OIBDA marže dosáhla 35,7 %, meziročně o 1,4 procentního bodu méně.

Díky úsilí zefektivnit chod společnosti se podařilo snížit konsolidované provozní náklady o 5,6 % na 21 342 mil. Kč, mzdové náklady přitom poklesly o téměř 10 %.

Konsolidované investice dosáhly výše 6 436 mil. Kč. Tato částka v sobě zahrnuje i akviziční náklady spojené s nákupem licencí k LTE kmitočtům v České republice a na Slovensku. Výše investic bez zahrnutí této částky dosáhla 2 528 mil. Kč.

Jednou z klíčových růstových oblastí, na kterou se společnost zaměřuje, zůstává O2 Slovakia. Celkový počet zákazníků na Slovensku dosáhl 1 638 tisíc a vykázal tak meziroční růst o 11,3 %. Celkové provozní výnosy dosáhly výše 161 mil. EUR. Provozní zisk OIBDA vzrostl meziročně o 4,1 % na 51 mil. EUR.

KLÍČOVÉ FINANČNÍ A PROVOZNÍ UKAZATELE
    Finanční ukazatele skupiny

Finanční ukazatele Q1-Q3 2014 Q1-Q3 2013 Meziroční změna
    Provozní výnosy 33 071 mil. Kč 35 579 mil. Kč - 7,0 %
    Provozní náklady 21 342 mil. Kč 22 614 mil. Kč - 5,6 %
    OIBDA 11 805 mil. Kč 13 206 mil. Kč - 10,6 %
    OIBDA marže 35,7 % 37,1 % - 1,4 p.b.

Provozní ukazatele - Česká republika
    Počet zákazníků mobilních služeb Q1-Q3 2014 Q1-Q3 2013 Meziroční změna
    Tarifní zákazníci 3 280 tis. 3 195 tis. + 2,7 %
    Zákazníci s předplacenou kartou 1 772 tis. 1 880 tis. - 5,7 %
    Celkem 5 052 tis. 5 075 tis. - 0,4 %

Chytré telefony Q1-Q3 2014 Q1-Q3 2013 Meziroční změna
    Podíl chytrých telefonů v síti O2 39,6 % 32,0 % + 7,6 p.b.

Souhlasím