Stahuji

Transakce PPF – Eldorado dokončena
    30/09/2009

Skupina PPF s potěšením oznamuje, že dnešním dnem dokončila transakci s ruským podnikatelem Igorem Jakovlevem a v souladu s Memorandem o porozumění z února 2009 s ním vytvořila společný podnik zaměřený na retailovou distribuci domácí elektroniky v Rusku.

Konverzí dříve poskytnutého úvěru USD 300 milionů v kapitál získala Skupina PPF kontrolní podíl, tj. 50 % plus jedna akcie, v Eldoradu, největším prodejci domácích spotřebičů a elektroniky v Rusku. V této transakci nabyla Skupina PPF rovněž podíl na nemovitostech, především obchodech využívaných Eldoradem, a dalších developerských projektech v Rusku z portfolia patřící Igoru Jakovlevovi.

Kromě poskytnuté kapitálové injekce, zajistila Skupina PPF dalších USD 500 milionů ve formě refinancování pro další rozvoj společného podniku.

Společný podnik obou partnerů nezahrnuje operace, aktiva a pasiva Eldorada na Ukrajině.

V souladu s dohodou akcionářů, budou Skupina PPF a Igor Jakovlev řídit společný podnik prostřednictvím svých zástupců v Představenstvu. Každá strana má právo do něj jmenovat 2 členy, přičemž Skupině PPF náleží rozhodující hlas.

Jiří Šmejc, akcionář skupiny PPF, řekl: „Transakce posiluje kapitál Eldorada tak, aby mohlo úspěšně čelit současným makroekonomickým turbulencím a změnám spotřebitelské poptávky v Rusku. Zvýšení kapitálu a dodatečné refinancování, které jsme obstarali, prokazuje naše odhodlání dále rozvíjet podnikání Eldorada a výrazně zlepšit jeho vztah k zákazníkům. Skrze partnerství s Igorem Jakovlevem chce Skupina PPF přenést na ruský retailový trh své rozsáhlé zkušenosti s rozvojem obchodů a se zlepšováním výkonnosti firem. Usilujeme o to, aby se Eldorado stalo ještě silnější v porovnání s lokálními konkurenty, a potvrdilo svou vedoucí pozici na ruském maloobchodním trhu jak v oblasti obchodních výsledků, tak i ve finanční výkonnosti.“

Igor Jakovlev, zakladatel Eldorada, zdůraznil: „Se skupinou PPF získal řetězec silného partnera, investora s rozsáhlými zkušenostmi v rozvoji různorodých aktiv. Je důležité připomenout, že Eldorado a Skupina PPF jsou dlouhodobými partnery na ruském trhu. Jsem přesvědčen, že know-how Skupiny PPF, její efektivní a flexibilní korporátní kultura, stejně jako stabilní manažerský tým podpoří další úspěšný rozvoj Eldorada na ruském trhu tak, že se Eldorado stane pro spotřebitele synonymem “dobré kvality za příznivou cenu”.

Souhlasím