Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
PPF GATE

PPF prodává aktiva Home Creditu na Filipínách a v Indonésii

Skupina PPF

24/11/2022 | 4 minuty čtení

Stáhnout jako PDF
Kopírovat odkaz
Společnost Home Credit Group B.V., divize skupiny PPF poskytující spotřebitelské financování, dnes podepsala dohodu o prodeji svých aktiv na Filipínách a v Indonésii. Celková hodnota transakce, která sestává z několika dílčích obchodních případů, činí přibližně 615 milionů eur.

Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira. Celá transakce podléhá schválení akcionářů banky Krungsri a také souhlasu regulátorů v příslušných zemích.

Na Filipínách kupují Krungsri a MUFG Bank 75 %, resp. 25 % společnosti Home Credit Philippines za 406 milionů eur. V Indonésii jsou kupujícími stranami Krungsri, Adira a indonéský investor v souladu s tamními regulatorními požadavky, a to v poměru 75 %, 10 % a 15 %. Prodejní hodnota společnosti Home Credit Indonesia činí 209 milionů eur.

Procesní a finanční vypořádání všech transakcí podléhá upřesnění na základě aktuální účetní hodnoty v době jejich uzavření. To se očekává ve druhé polovině roku 2023.

"Home Credit zahájil svou činnost na Filipínách i v Indonésii přibližně před deseti lety. Za tu dobu se na těchto trzích obě společnosti dostaly mezi přední technologicky zaměřené poskytovatele finančních služeb. Základem tohoto úspěchu je především vybudování silné multikanálové distribuční sítě, respektované značky a robustní klientské základny,“ řekl Jean-Pascal Duvieusart, generální ředitel Skupiny Home Credit. Nyní nastal správný čas, abychom předali štafetu novým akcionářům, kteří mohou urychlit růst byznysu těchto společností a dodat jim novou dynamiku do dalšího období. Pro Home Credit představovaly obě země, Indonésie a Filipíny, klíčové trhy. Budeme proto jejich další rozvoj sledovat s hrdostí i zájmem,“ dodal Jean-Pascal Duvieusart.

Poznámky pro editory

Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc., je jednou z předních světových finančních skupin se sídlem v Tokiu. Historie společnosti trvá více než 360 let. Globální síť MUFG dnes zahrnuje cca 2 400 poboček ve více než 50 zemích. Skupina zaměstnává kolem 170 000 lidí a nabízí služby v oborech komerčního
či firemního bankovnictví, obchodování s cennými papíry, kreditních karet, spotřebitelského financování, správy aktiv a leasingu. Cílem MUFG je být „nejdůvěryhodnější světovou finanční skupinou“ prostřednictvím úzké spolupráce mezi dceřinými společnostmi a flexibilní odezvy na všechny požadavky zákazníků v oblasti financí. MUFG vyznává zásady společenské odpovědnosti
a udržitelného růstu. Akcie MUFG se obchodují na burzách v Tokiu, Nagoji a New Yorku.
www.mufg.jp/english

Krungsri (Bank of Ayudhya PCL i další společnosti skupiny) je pátou největší finanční skupinou v Thajsku, pokud jde o objem aktiv, úvěrů a depozit. Vznikla před 77 lety a dnes patří mezi šest systémově významných domácích bank. Krungsri je strategickým aktivem Mitsubishi UFJ Financial Group, největší japonské finanční skupiny. Krungsri poskytuje komplexní služby bankovnictví, spotřebitelského financování, investic, správy aktiv i dalších finančních produktů a služeb retailovým zákazníkům, malým a středním podnikům či velkým společnostem – prostřednictvím 626 poboček po celé zemi. Skupina Krungsri je největším vydavatelem platebních karet v Thajsku (9,8 milionu kreditních karet). Do portfolia skupiny patří firmy poskytující financování obchodních transakcí či retailové úvěry, významný poskytovatel autopůjček (Krungsri Auto), jeden z nejdynamičtějších správců aktiv (Krungsri Asset Management), stejně jako průkopník mikrofinancování (Ngern Tid Lor).
www.krungsri.com

Adira Finance (PT. Adira Dinamika Multi Finance, Tbk.) byla založena v roce 1990, zpočátku jako společnost zaměřená na financování nákupu aut, od roku 1997 také motocyklů. V roce 2004 vstoupila Adira Finance na burzu, předchůdkyni současné Indonesia Stock Exchange, a následně byla koupena bankou PT Bank Danamon Indonesia. Banka, v níž má 92,5% podíl MUFG, nyní vlastní 92,07 % v Adira Finance, součástí skupiny MUFG.
www.adira.co.id

Home Credit Filipíny/Home Credit Indonésie

Po dobu cca 10 let patří Home Credit k předním poskytovatelům spotřebitelského financování na Filipínách. Počet klientů, kterým poskytoval půjčky, dosáhl 8 milionů a přibližně 9 milionů registrovaných uživatelů má mobilní aplikace Home Creditu, působícího na celém území Filipín.

Na trh Indonésie vstoupil Home Credit v roce 2013 a od té doby poskytl půjčky cca pěti milionům zákazníků, zatímco se počet registrovaných uživatelů mobilní aplikace Home Creditu přiblížil k 11 milionům.

Home Credit, založený v roce 1997, je globálním poskytovatelem spotřebitelského financování, který působí v sedmi zemích střední a východní Evropy i Asie. Společnost poskytuje úvěry a související pojistné produkty. V zemích, kde působí, podporuje Home Credit finanční inkluzi zákazníků
a hospodářský rozvoj prostřednictvím růstu domácí spotřeby. Během své 25leté historie poskytl Home Credit služby 140 milionům zákazníků. Mobilní aplikace Home Creditu mají přes 100 milionů registrovaných uživatelů po celém světě. Akcionáři Home Creditu jsou skupina PPF (91,12 %)
a investiční společnost Emma Capital (8,88 %).

Skupina PPF je aktivní ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 42,2 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 78 000 lidí (k 31. 12. 2021).

Sdílet na sociálních sítích

Stáhnout jako PDF