Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).

PPF uzavřela partnerství s globální technologickou skupinou e&

Skupina PPF

1/8/2023 | 3 minuty čtení

Stáhnout jako PDF
Kopírovat odkaz
Skupina PPF a společnost Emirates Telecommunication Group Company (působící pod značkou e& a dříve známá jako Etisalat) dnes podepsaly dohodu o tom, že e& kupuje podíl 50 % plus jedna akcie v aktivech PPF Telecom Group v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku.

V okamžiku vypořádání transakce zaplatí e& za svůj podíl 2,15 miliardy eur. Dohoda předpokládá navíc dodatečný smluvní bonus ve výši 350 milionů eur pro PPF, který bude vyplacen v případě překročení určitých finančních cílů během tří let po uzavření transakce (tzv. earn-out). Nebudou-li tyto cíle splněny, počítá dohoda s vracením části kupní ceny (tzv. claw-back) ve výši 75 milionů eur.

Partneři ponechávají stávajícího generálního ředitele PPF Telecom Group Baleshe Sharmu na jeho pozici a zajistí kontinuitu byznysu, přičemž naplno využijí rozsáhlých zkušeností nabytých managementem i týmy PPF Telecom Group na příslušných trzích.

Telekomunikační společnosti v ČR – O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) a CETIN a.s. – nejsou součástí zmíněné transakce a budou vyčleněny z PPF Telecom Group. Skupina PPF si zachová 100% (nepřímé) vlastnictví O2 CZ a také svůj podíl v českém CETINu.

CETIN Group N.V. převede všechny své dceřiné firmy mimo ČR* do společnosti PPF Telecom Group. e& a PPF budou usilovat o zachování aktuálních ratingů PPF Telecom Group i v době po uzavření transakce. Současně PPF hodlá zachovat stávající úroveň ratingů CETIN Group v návaznosti na potvrzení cílové kapitálové struktury.

Jiří Šmejc, CEO skupiny PPF, okomentoval dohodu o partnerství s e& takto: „Kupní cena, která společně se smluvními bonusy může dosáhnout výše až dvou a půl miliardy eur, znamená z finančního hlediska jednu z největších transakcí, jakou kdy PPF realizovala. Jsem hrdý na to, jak Skupina dokázala toto aktivum od doby jeho nákupu zhodnotit.“

K perspektivám spolupráce se společností e& dodal: „Věřím, že díky know-how a zkušenostem, které v daném regionu má PPF, a díky globální síle našich partnerů můžeme společně mít oprávněné ambice na další zajímavé akvizice i synergie.“

Jiří Šmejc se zmínil také o skutečnosti, že do nově vytvořeného partnerství nevstupují telekomunikační firmy, které PPF vlastní na území České republiky. Podle jeho slov je to dáno nejen specifickým postavením, které domácí trh v uvažování PPF zaujímá, ale i plány na vytvoření synergií (tzv. ekosystému) mezi firmami, které zde vlastní.

Hatem Dowidar, CEO skupiny e&, uvedl: „e& pokračuje ve svém úsilí stát se vedoucí globální technologickou skupinou, a proto naší prioritou zůstává rozšíření zákaznické základny. Retailovým i korporátním klientům chceme nabízet stále více digitálních produktů a služeb. Partnerství se skupinou PPF v Bulharsku, Maďarsku, v Srbsku a na Slovensku potvrzuje náš závazek vyhledávat další možnosti spolupráce, stejně jako investiční příležitosti, které dodají nový impuls naší expanzi.“

„Spojení zkušeností a expertízy PPF Telecom Group s našimi inovačními kapacitami přispěje k posílení naší pozice v odvětví telekomunikací ve střední a východní Evropě. Jsme odhodláni dosáhnout synergií, optimalizovat a zefektivnit nákupní procesy a zdokonalit nabídku služeb zákazníkům v souladu s naší ambicí být vedoucí globální technologickou skupinou,“ dodal Hatem Dowidar.

Dohodou o partnerství mezi PPF a e& vzniká významný hráč na telekomunikačním trhu ve střední a východní Evropě. PPF společně s e& cílí na dosažení synergií v nejrůznějších oblastech, mj. v nákupu či velkoobchodních a roamingových dohodách. Partnerství umožní PPF Telecom Group využít zkušeností e& z jiných trhů a rozvinout nabídku moderních digitálních produktů, tzv. internetu věcí (IoT) a B2B služeb. To přispěje ke zlepšení nabídky zákazníkům i zákaznické zkušenosti. Zároveň se zaměstnancům PPF Telecom Group otevřou nové možnosti pro čerpání globálního know-how, profesní vzdělávání a kariérní růst.

Vypořádání transakce se očekává na začátku roku 2024 a podléhá schválení příslušnými regulátory. Závisí přitom na uskutečnění korporátní reorganizace, vytvoření optimální a efektivní kapitálové struktury i na realizaci určitých administrativních procesů. Transakce může také podléhat kontrole i regulaci ze strany EU, například v oblasti zkoumání z hlediska Nařízení o zahraničních subvencích.

* 100% podíl v CETIN Bulgaria EAD, 100% podíl v CETIN d.o.o. Beograd a 75% podíl v TMT Hungary Infra B.V.

Sdílet na sociálních sítích

Stáhnout jako PDF